Saturday, June 25, 2011

Savet za citateljku Jacu :)

Draga Jelena, divan blog...slazem se sa svim napisanim.
Ja i sama muku mucim - 33 su mi godine, posao, porodica a i slatko volim sve me to dovelo do ruznih 70 kg na visinu 165 :(
Pokusavam sa Low carb ali uvijek tokom dana pojedem i voce neko ili light puding...kile ne idu na dolje...u cemu grijesim...Krecem se - ruku na srce ne vjezbam...par pokusaja al ljenost preovladava....
Pratim te pisi samo, pozz Jaca




Draga Jaco, izvini što ti pre nisam odgovorila, ali evo sada imam vremena.

Ja Low carb ishranu ne podržavam, pre svega zato što organizmu su potrebni ugljeni hidrati. Naravno, Low carb može biti smernica tvojoj ishrani, to je sasvim u redu. Na primer: ugljene hidrate jedi za dorucak, za ručak pomešaj sa proteinima, a za večeru samo proteine. Razlog ovome je to što ugljene hidrate ćeš u toku dana potrošiti, bilo da sediš i radiš ili se krećeš i vežbaš. Ako za večeru imaš ugljene hidrate, tvoj organizam neće moći da ih u potpunosti sagori, što znači da će se pretvoriti u mast, a to ne želiš. Zato ti pre preporučujem ovakvu ishranu pre nego Low carb. A da, i voće nemoj jesti posle 16-17h.
Nemoj sebi da uskraćuješ ono što voliš, jer ćeš se osećati loše, pa ćeš odustati, a to nije tvoja želja, zar ne? Dopusti sebi ponekad da uživaš u normalnoj količini čokolade, torte, pudinga, sladoleda, znači pojedi šta želiš, ali nemoj preterivati. Telo će ti biti zahvalno na ovakvim obrocima, sve dok nisu prečesti.
Što se tiče vežbanja, sada su lepe letnje noći, izađi svako veče, prošetaj sa prijateljima ili sama, ako nađeš vremena brzi hod je savršena stvar za mršavljenje.
Izbegavaj alkohol i gazirana pića, večera neka ti bude tri sata pred spavanje, nemoj nikako da gladuješ pa da ti  poslednji obrok bude npr. u 18h a da legneš u krevet u 00:00, to nikako ne valja. Pij dosta tečnosti, pogotovo sada jer je toplo. Još jedan savet: zapisuj sve što pojedeš, ali baš sve! Tako ćeš imati uvid u čemu grešiš, ako ponekad pojedeš nešto neplanirano. A i dokazano je da oni koji vode dnevnik ishrane više obraćaju pažnju na to što pojedu.
Ako kuvaš, trudi se da koristiš što manje masti/ulja, probaj da praviš što zdraviju hranu. Veruj mi, zdrava hrana može biti ukusna, samo isprobavaj i naćićeš ono što odgovara i tebi i porodici. Ako ti zatrebaju recepti, obrati se meni, imam ih podosta, i da su Low carb a i da nisu :
Još jedan savet: Prvu stvar ujutro što uradi je da izmeriš obime i zapišeš ih, kao i da se slikaš. To čuvaj u kompjuteru ili u svesci, kako god ti je draže. Za mesec dana ponovo isto uradi i uporedi rezultate. Na vagu nemoj obraćati toliku pažnju, ona nekad voli da se igra sa nama i našim živcima :D 
Najbolji osećaj će biti kada staneš u neke pantalone koje nisi mogla pre obući, i neka ti to bude motivacija. Takođe te i đoping može motivisati, kao i neke rečenice, slike... nađi ono što te inspiriše i nadam se da ćeš doći do svog cilja! (Jedna moja drugarica je kupila haljinu koja je barem nekoliko broja manja od veličine koju nosi, zakačila ju je na zid da je svaki dan može gledati, i za dva meseca ostvarila cilj. Evo sada ponosno nosi tu haljinu. Tako da, sve se može kad se hoće, samo treba biti uporan!)
Nadam se da nisam nešto izostavila što je bitno, ako imaš neko pitanje rado ću ti odgovoriti.

No comments:

Post a Comment